Thursday, May 1, 2008

...cel MAI muncitoresc...


Un sondaj realizat recent de eJobs, în perioada 18-25 aprilie, pe un eşantion 3500 de persoane, arată că 97 la sută dintre respondenţi ştiu că de 1 Mai se sărbătoreşte Ziua Muncii, doar 56 la sută cunosc istoricul acesteia, iar peste jumătate dintre ei atribuie acestei zile semnificaţii greşite. (sursa)

Made in USA...
Reducerea normei orare zilnice de lucru stă la originea semnificaţiei zilei de 1 mai, de sărbătoare internaţională a lucrătorilor. La data de 1 mai 1886, sute de mii de manifestanţi au protestat pe tot teritoriul Statelor Unite. Însă, cea mai mare demonstraţie a avut loc la Chicago, unde au mărşăluit 90 de mii de demonstranţi, din care aproximativ 40 de mii se aflau în grevă. Rezultatul? Circa 35 de mii de muncitori au câştigat dreptul la ziua de muncă de 8 ore, fără reducerea salariului.
Dar, ziua de 1 mai a devenit mai cunoscută în urma unor incidente violente, care au avut loc trei zile mai târziu, în Piaţa Heymarket din Chicago. Numărul greviştilor se ridicase la peste 65 de mii. Poliţia a intervenit să calmeze spiritele.... 4 protestatari au fost împuşcaţi şi mulţi alţii au fost răniţi.
În anul 1889, social – democraţii au stabilit, la Paris, ca ziua de 1 mai să fie o zi internaţională a muncitorilor. Aceasta este sărbătoare oficială în majoritatea tărilor, excepţie făcând SUA (celebrează Labor Day în prima zi de luni a lui septembrie), Australia şi Elveţia. (mai mult istoric aici).

1 mai este a 121-a zi din calendarul gregorian:
1581- Sigismund Bathory este ales principe al Transilvaniei.
1707- Anglia s-a unit cu Scoţia sub numele de Marea Britanie.
1899- Bayer introduce aspirina ăn Germania.
1967- Elvis Presley se căsătoreşte cu Priscilla Beaulie.

No comments: